Sănătate

Acesta este modul în care corpul dumneavoastră vă avertizează că consumați prea mult zahăr adăugat.

Mulți dintre noi știu deja: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă reducerea aportului de zaharuri adăugate la mai puțin de 5% din aportul caloric zilnic. Acest lucru înseamnă că trebuie să reducem consumul de zaharuri adăugate la un nivel aproape minim, pentru a nu ne pune sănătatea în pericol.

Cea mai mare problemă este că zaharurile adăugate sunt peste tot, se găsesc în produse pe care nici măcar nu ni le imaginăm, cum ar fi iaurturile 0%, cerealele pentru micul dejun, conservele de roșii, cârnații și chiar sucurile. Așa stând lucrurile, ne poate fi foarte dificil să ne dăm seama cât de mult zahăr consumăm de fapt. Aceste semnale ale corpului nostru ne pot da indicii că facem exces de zahăr adăugat.

Vă simțiți foarte obosit

Una dintre cele mai zaharoase mese pe care le consumăm este, de obicei, micul dejun. Dormiți bine, vă treziți, mâncați micul dejun ca de obicei și ieșiți din casă cu multă energie. Cu toate acestea, indiferent cât de bine te-ai odihnit – și ai mâncat micul dejun – la jumătatea dimineții te simți destul de înfometat, iar la jumătatea după-amiezii nu mai poți face față corpului tău obosit.

Cauza ar putea fi faptul că depășiți aportul de zahăr recomandat. Cauza poate fi găsită în nivelul glicemiei. Atunci când consumăm alimente cu cantități mari de zaharuri adăugate și cu un indice glicemic ridicat, acest lucru poate provoca vârfuri în care glicemia este foarte ridicată, dar apoi scade brusc. Acest lucru nu numai că ne creează o senzație foarte puternică de foame și pofte de dulciuri, dar ne obosește – și ne face să avem o stare de spirit proastă.

Dinții nu mint

Caria dentară este unul dintre cele mai cunoscute semne care ne arată că consumăm zahăr în exces. În realitate, cariile dentare apar odată cu consumul de carbohidrați. Pe măsură ce aceștia sunt digerați, bacteriile produc un acid care, combinat cu saliva, provoacă placa dentară. Igiena dentară precară face restul. În orice caz, consumul excesiv de zahăr (carbohidrați asimilați rapid) poate agrava acest risc.

Pielea noastră poate fi, de asemenea, un semn

Multă vreme s-a crezut că acneea și producerea de coșuri pe piele se datorează consumului de grăsimi. Realitatea este că studiile au constatat că, atunci când vine vorba de alimentație, cel mai important factor de risc este consumul excesiv de zahăr adăugat. Așadar, dacă ai mai multe coșuri și acnee decât de obicei, s-ar putea să se datoreze excesului de zahăr din dieta ta.

Probleme cu tensiunea arterială ridicată și colesterolul

Consumul ridicat de sare a fost întotdeauna legat de tensiunea arterială ridicată. Cu toate acestea, dietele bogate în zaharuri adăugate, și în zahăr alb, sunt, de asemenea, asociate cu o tensiune arterială mai mare. Prin urmare, dacă am fost diagnosticați cu hipertensiune sau tensiune arterială ridicată, este momentul să reducem aportul de zaharuri adăugate și sare.

Pe de altă parte, consumul de zaharuri adăugate influențează, de asemenea, creșterea colesterolului LDL (cel „rău”) și reducerea HDL, deoarece stimulează sinteza acestuia în ficat. Un nivel ridicat de colesterol poate fi un semn că facem exces de zahăr fără să ne dăm seama.

Acest articol a fost publicat inițial de Iria Reguera în februarie 2019 și a fost revizuit pentru republicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *