Nutriție

Alimentele bogate în proteine nu sunt întotdeauna necesare și sănătoase – iată de ce

Ca și în cazul probioticelor, vitaminelor sau al altor nutrienți specifici, există acum o varietate de produse îmbogățite cu proteine: iată de ce nu sunt prea utile, ci mai degrabă o mare stratagemă de marketing.

Alimentele îmbogățite cu proteine: produse ultraprocesate atrăgătoare

În timp ce proteinele sunt un nutrient esențial pentru organismul nostru datorită funcției sale structurale și a utilității sale pentru pierderea în greutate, precum și pentru creșterea masei musculare, realitatea este că apelarea la produsele fortificate cu proteine găsite în supermarket este adesea inutilă și poate fi chiar dăunătoare pentru sănătatea noastră.

Alimentele în forma lor naturală ne pot furniza proteine, unele în proporții mai mari și de o calitate mai bună decât altele, dar ne putem acoperi cu ușurință cota zilnică de care avem nevoie dacă avem un nivel normal de activitate fizică și suntem adulți sănătoși.

Între 0,8-1 gram de proteine pe kilogram de greutate corporală este necesar zilnic într-o dietă echilibrată pentru un adult sănătos cu o activitate fizică moderată, în timp ce, dacă dorim să câștigăm mușchi, putem crește această cantitate la 1,5 sau maximum 2 grame pe kilogram pe zi. Cu toate acestea, depășirea a 2,2 grame pe kilogram pe zi nu reprezintă un avantaj pentru dezvoltarea musculaturii și, prin urmare, nu este nici necesară, nici benefică.

Astfel de cantități pot fi obținute cu ușurință cu o alimentație variată, la care adăugăm, de exemplu, albușuri de ou, lapte praf, brânză rasă sau soia texturată, alge marine uscate sau alte alimente bogate în proteine.

Alimentele îmbogățite cu proteine, cum ar fi laptele și iaurturile sau batoanele de cereale, pe de altă parte, sunt mai degrabă alimente ultraprocesate, în care nu numai că găsim o cantitate ușor mai mare de proteine (ceea ce de multe ori nu face nicio diferență), dar putem încorpora în organism o cantitate mare de zaharuri și grăsimi trans, care sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră.

Pe de altă parte, acestea sunt scumpe și sunt o sursă de o varietate de aditivi ultraprocesați pentru a le face mai gustoase, pe care ar trebui să le evităm în general și să dăm prioritate consumului de alimente proaspete, naturale și minim procesate.

Acestea sunt motivele pentru care alimentele îmbogățite cu proteine nu sunt de mare folos, fiind mai degrabă o stratagemă de marketing care ne încurajează să consumăm ceva care nu are prea multă valoare pentru îmbunătățirea dietei și a sănătății noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *