Nutriție

Iată care sunt cele mai sănătoase cinci conserve și cele mai puțin recomandate trei conserve pe care să le incluzi în dieta ta zilnică.

Cu scopul de a prelungi durata de valabilitate a unui aliment sau de a încetini deteriorarea acestuia, putem găsi diferite conserve în supermarket. Vă arătăm care sunt cele mai sănătoase cinci și cele mai puțin recomandate trei pe care să le includeți în dieta zilnică.

Cele mai sănătoase conserve din supermarket

Conservele nu sunt altceva decât alimente procesate provenite din industria alimentară în care natura produsului este schimbată prin adăugarea de sare, aditivi sau alte componente care împiedică deteriorarea rapidă a alimentelor.

Astfel, putem găsi unele opțiuni foarte sănătoase, cum ar fi cele cinci conserve prezentate mai jos, care își au locul într-o dietă nutritivă și benefică pentru organism:

Legumele: surse de fibre, vitamine și minerale

Conservele de legume nu sunt altceva decât legume care au fost gătite și conservate în apă cu sare sau aditivi pentru a le prelungi durata de valabilitate.

Astfel, putem găsi cardo, inimi de anghinare, sparanghel, sfeclă roșie, spanac, sfeclă roșie și alte legume care au fost supuse unei prelucrări industriale și se află într-o conservă, gata de a fi consumate sau adăugate la un preparat.

Acestea pot oferi organismului o varietate de nutrienți de calitate, cum ar fi fibrele, potasiul, magneziul sau diverse vitamine, în funcție de legumă; ajutând printre altele la includerea cu ușurință a acestor alimente în dieta obișnuită.

Legumele, o opțiune foarte practică pentru a găti sănătos într-un timp scurt
Leguminoasele la conservă sunt o altă alternativă bună pe care o putem găsi în supermarket, ideale pentru a ne scuti de timpul de înmuiere și de gătire pe care îl necesită aceste alimente uscate.

Conservele de leguminoase pot facilita includerea în dieta noastră a acestui mare și nobil grup de alimente, contribuind la adăugarea de fibre, carbohidrați complecși, proteine vegetale și micronutrienți precum fier, potasiu, magneziu și altele în dieta noastră obișnuită.

Peștele și fructele de mare, perfecte pentru adăugarea de proteine

Conservele de pește și fructe de mare reprezintă o alternativă practică pentru adăugarea de proteine în dieta noastră, economisind timpul necesar pentru a curăța și găti aceste alimente naturale.

Atât alternativele naturale, cât și cele în ulei sunt opțiuni bune pentru adăugarea de proteine în dietă și, în unele cazuri, oferă și o concentrație mare de fier și grăsimi nesaturate, benefice pentru organism.

Ciupercile, o alternativă foarte ușoară

Ciupercile sunt o altă alternativă pe care o putem găsi în conserve, ideale pentru a profita de aceste alimente ușoare în afara sezonului, dar cu proteine vegetale, vitamine și minerale.

Ciupercile și ciupercile pot oferi, de asemenea, vitaminele B în cantități semnificative și, spre deosebire de varianta lor naturală, le vom găsi deja curățate și gătite, gata de utilizare.

Murături din legume sau fructe, ideale pentru gustări

Procesul de murare este o altă modalitate de conservare a alimentelor și putem găsi legume care sunt scufundate într-o soluție sărată și care fermentează singure cu ajutorul unui microorganism, care poate fi o sursă de probiotice.

În ciuda faptului că au un grad ridicat de aciditate, care la unele persoane poate să nu fie bine tolerat, și că sunt surse de sodiu în proporții mari, murăturile de legume sunt o altă conservă bună la care putem apela, mai ales pentru a înlocui gustările din comerț de calitate nutrițională inferioară.

Astfel, putem apela la capere, murături, măsline sau alte murături vegetale care vor fi o sursă de fibre în proporții mari și, în unele cazuri, de probiotice benefice organismului.

Conservele mai puțin sănătoase din supermarket

Așa cum putem găsi conserve foarte benefice pentru organism, care ne vor ajuta să gătim într-un timp scurt și să realizăm o alimentație de calitate fără să ne complicăm bucătăria, putem găsi și alternative nerecomandate, cum ar fi variantele prezentate mai jos:

Fructele în sirop, surse de zaharuri adăugate în proporții mari.
Fructele în sirop sunt una dintre conservele pe care le putem găsi în supermarket și care nu sunt recomandate pentru o dietă de calitate, deoarece, deși oferă fibre și micronutrienți proveniți din fructele din care sunt făcute, sunt și surse concentrate de zaharuri adăugate.

Acestea sunt alimente cu un indice glicemic ridicat și ar trebui evitate ori de câte ori este posibil, deoarece zaharurile adăugate le fac să fie dăunătoare pentru dietă și sănătate.

Sosuri, supe și alte preparate la conservă

Există o mare diferență între o conservă de roșii și un sos de roșii gata preparat pentru a fi adăugat la paste, la fel cum există între o conservă de leguminoase și o conservă de fabada asturiană.

Mâncărurile gata preparate la conservă pot include o cantitate mare de zaharuri adăugate și sare, precum și în cazul fabadei poate fi o sursă de grăsimi saturate în proporții mari, datorită adaosului de slănină, chorizo și alte ingrediente grase; iar în cazul sosurilor poate fi o sursă de diverși aditivi dăunători organismului, așa cum este cazul supelor, pateurilor și al altor mâncăruri gata preparate la conservă.

În aceste cazuri, nu este vorba de o prelucrare de calitate, ci de mâncăruri procesate care pot fi nerecomandate pentru o alimentație sănătoasă.

Tocănițele, sursă de multe grăsimi saturate și sodiu

Tocănița nu este altceva decât o carne procesată, fiind un cârnat asemănător altora care, pe lângă faptul că oferă grăsimi saturate în cantități apreciabile, poate furniza sodiu și zaharuri adăugate.

Pentru a avea grijă de sănătatea noastră, este recomandat să evităm pe cât posibil carnea procesată și, dimpotrivă, să privilegiem consumul de carne proaspătă și slabă, motiv pentru care carnea tocată, disponibilă în supermarket la felie, dar care poate veni și la conservă, este total nerecomandată într-o alimentație sănătoasă.

Iată care sunt cele mai sănătoase cinci conserve din supermarket și cele mai puțin recomandate trei conserve din supermarket pe care să le incluzi în alimentația ta zilnică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *