Google+

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tutorial Instalarea şi utilizarea modificării Google SEO
#1
Deoarece au fost mai multe cereri pe parcursul timpului de scriere a unui tutorial despre instalarea şi utilizarea modificării Geogle SEO (versiunea 1.6.3) m-am decis să scriu astăzi unul pe această temă. Din punctul meu de vedere această modificare ar trebui stea la baza fiecărui forum în parte, deoarece la acest capitol, al optimizării SEO, MyBB are un dezavantaj major faţă de phpBB sau SMF (alte platforme gratuite).
Fiindcă este primul meu tutorial / articol cu privire la instalarea / configurarea unui plugin aş dori să mai fac câteva precizări înainte de a trece la subiectul propriu-zis. În primul rând aş dori ca orice administrator al platformei MyBB să încerce să citească instrucţiunile de instalare cu care vine modificarea (dacă sunt în engleză şi nu se descurcă cu această limbă atunci să apeleze la utilitarul Google Translate, care chiar dacă nu este excepţional vă va permite să înţelegeţi în mare la ce se rezumă funcţionarea acelui plugin) înainte de a încerca instalarea şi utilizarea unui plugin şi de ce nu să caute pe saitul oficial diverse păreri ale celorlalţi utilizatori despre acesta. Nu de alta dar s-ar putea ca problema pe care o întâmpinaţi şi dvs. mai târziu cu acel plugin să o fi întâmpinat şi alţii. De obicei veţi găsi câte un subiect pentru fiecare modificare în secţiunea Resources > Plugins & Code Modifications > Releases de pe MyBB.com. În al doilea rând aş dori ca în momentul în care găsiţi două sau mai multe modificări care fac acelaşi lucru, să o alegeţi pe cea care are un rating mai bun şi de ce nu este mai nouă. Dar pentru asta va trebui să apelaţi tot la părerea altor utilizatori de pe saitul oficial. Din păcate MyBB România nu are încă o echipă atât de numeroasă şi nici foarte mulţi membri activi astfel încât să putem să nu vă mai trimitem pe alte saituri externe, chiar dacă e vorba de saitul oficial. Poate pe viitor, cu sprijinul dvs. vom reuşi să schimbăm aceste lucruri.
Acestea fiind spuse nu are rost să mai pierd timpul şi să încep să scriu exact despre ce mi-am propus. O să încerc să structurez acest tutorial cât mai bine, împărţindu-l în paşi pentru a fi cât mai uşor de urmărit.

Pasul 1 - Cerinţe de sistem
Primul pas, după ce am citit documentaţia aferentă, este să încercăm instalarea modificării. Este necesară citirea în prealabil a documentaţiei pentru a şti ce fişiere trebuie urcate pe server şi de ce nu dacă există sau nu cerinţe adiţionale. De exemplu, multe dintre modificările actuale nu permit lucrul cu baze de date de tip SQLite şi deci pe cale de consecinţă dacă dvs. aveţi baza de date de acest tip, nu veţi putea instala modificarea. Plus de asta, Google SEO este o modificare care necesită PluginLibrary pentru a rula.
Din aceste motive în cadrul acestui paragraf voi vorbi despre cerinţele de sistem pentru a putea instala modificarea de faţă. Aşa cum se poate observa şi pe această pagină cerinţele sunt următoarele :
  • MyBB 1.6.4 (pentru versiuni mai vechi va trebui utilizat pluginul Google SEO Legacy)
  • PluginLibrary 4
  • PHP 5.1.0
  • server web de tip Apache şi bază de date de tip MySQL
Am uitat să precizez faptul că acestea sunt cerinţe minime. Dacă toate aceste condiţii sunt îndeplinite atunci se poate trece la instalarea propriu-zisă a modificării.

Pasul 2 - Instalarea modificării
Nu voi insista foarte mult pe acest pas deorece instrucţiuni cu privire la acestă etapă veţi găsi şi în documentaţia de care vorbeam la pasul anterior.
Totuşi pentru a instala pluginul va trebui să copiaţi toate fişierele din directorul inc a arhivei modificării şi a subdirectoarelor acestuia pe serverul dvs. păstrând structura ierarhică. Acest lucru se poate realiza fie cu ajutorul unui client FTP, fie cu ajutorul utilitarului File Manager din cPanel. Pentru a instala şi activa modificarea va trebui din panoul de administrare să apăsaţi pe legătura "Install & Activate" din dreptul modificării cu acelaşi nume, de pe pagina "Plugins". Dacă nu vă apare nicio eroare atunci puteţi trece la pasul următor, dacă nu vă rog să reveniţi la pasul anterior acestuia.

Pasul 3 - Modulele modificării
În acest moment ştim sigur că modificarea a fost instalată. Acum să vedem care din modulele acesteia sunt active şi funcţionează aşa cum trebuie. În mod normal imediat după activare niciun modul nu ar trebui să fie activ, lucru care poate fi observat de pe pagina "Plugins", la apariţia mesajului :

Code:
404, Meta, Redirect, Sitemap and URL are disabled.

Pentru a începe activarea acestor module va trebui să dăm un clic pe legătura "Configure" din dreptul mesajului (mai exact din partea dreaptă a acestuia). Este bine să activaţi toate cele 5 module prezente pe pagina de configurare. În cele ce urmează vom trata fiecare modul în cadrul câte unui pas. Dacă nu doriţi să aveţi un sitemap, de exemplu, atunci veţi putea sări peste pasul aferent lui (adică pasul 7).


Pasul 4 - Modulul "Google SEO 404"
Acţiunea modulului : principalul scop al acestui modul este a de a veni cu câteva noi funcţionalităţi pentru sistemul de afişare a paginilor ce nu există pe server (erori de tip 404)
Activarea sa : pentru a activa modulul va trebui să vă asiguraţi că valoarea setării "Enable Google SEO 404" este pe "Yes".
Cele 4 setări cu care poate fi configurat la rândul său acest modul este bine să rămână aşa cum autorul modificării le-a pus ca şi implicite.
Totuşi observăm că activarea modului nu a adus nicio modificare sistemului de afişare a erorilor de tip 404. Asta pentru că dacă revenim pe pagina "Plugins", în dreptul modificării "Google SEO" vom primi un avertisement (warning) de următorul tip :

Code:
Add to .htaccess:
# Google SEO 404:
ErrorDocument 404 /{CALE}/misc.php?google_seo_error=404

unde {CALE} poate sau nu apărea în cadrul mesajului în funcţie de calea în care poate fi găsit şi accesat forumul din browser. În cazul în care forumul va fi accesibil din browser urmând legătura "http://domeniu.extensie/forum/" (fără ghilimele) atunci valoarea variabilei {CALE} va fi "forum" (fără ghilimele).
Prin intermediul acestui avertisment ni se spune că ceva nu e în regulă cu modulul "Google SEO 404" şi s-ar putea ca această problemă să determine funcţionalitatea inacdecvată sau chiar deloc a modulului. Ce trebuie să facem? Păi va trebui să adăugăm în cadrul fişierul .htaccess din directorul root de pe serverul nostru linia specificată de eroare. În vederea realizării acestui lucru vă recomand să utilizaţi utilitarul File Manager din cPanel. Deorece acest fişier este ascuns (în lumea Linux fişierele ascunse încep cu punct ".") va trebui în momentul în care sunteţi nevoiţi să alegeţi directorul file manager-ului ("Directory Selection") să bifaţi şi opţiunea "Show Hidden Files (dotfiles).". În acest fel vedeţi dacă există sau nu un fişier cu numele .htaccess pe server. Dacă la listare fişierul nu apare atunci va trebui să îl creăm, altfel va trebui să îl editaţi. Eu vă recomand să utilizaţi conţinutul fişierul text htaccess.example.txt din arhiva modificării pentru a înlocui conţinutul fişierul ".htaccess" deja existent pe serverul dvs. sau pentru a crea acel fişier. Nu uitaţi să vă asiguraţi că linia :

Code:
ErrorDocument 404 /{CALE}/misc.php?google_seo_error=404

este identică cu cea din fişierul dvs. ".htaccess". Nu de alta dar se poate ca adresa URL să difere! După ce salvaţi ar trebui ca avertismentul apărut să dispare.

Pasul 5 - Modulul "Google SEO Meta"
Acţiunea modulului : principalul scop al acestui modul este a seta meta tag-urile pentru paginile forumului dvs.
Activarea sa : pentru a activa modulul va trebui să vă asiguraţi că valoarea setării "Enable Google SEO Meta" este pe "Yes".
La fel ca şi la modulul "Google SEO 404" este bine să lăsaţi setările acestuia aşa cum sunt ele implicit. Totuşi dacă, de exemplu, doriţi ca anumite forumuri şi subiectele din acestea să nu fie indexate de motoarele de căutare atunci puteţi să introduceţi în cadrul setării "Noindex forums" id-urile acestor forumuri separte fiind prin virgulă. (id-urile sunt valori numerice!)
Din fericire acest modul nu necesită modificări în cadrul fişierului ".htaccess" aşa cum s-a întâmplat cu modulul de la pasul anterior.

Pasul 6 - Modulul "Google SEO Redirect"
Acţiunea modulului : principalul scop al acestui modul este acela ca toate vechile URL-uri indexate de motoarele de căutare să poată genera la accesare conţinut adecvat şi nu erori de tip "404 Not Found". În acest fel un subiect va putea fi vizualizat prin accesarea a două posibile URL-uri diferite. Modulul mai are şi alte funcţionalităţi cum ar fi asigurarea redirectării paginilor şi către alte domenii.
Activarea sa : pentru a activa modulul va trebui să vă asiguraţi că valoarea setării "Enable Google SEO Redirect" este pe "Yes".
Dacă după activarea modulului, la accesarea legăturii "Plugins" dacă în dreptul rândului asociat modificării "Google SEO" veţi găsi un avertisment cu privire la modulul de redirectare atunci trebuie să ştiţi să această problemă se trage de la fişierul ".htaccess" discutat şi la pasul 4. La fel ca şi la pasul 4 va trebui să utilizaţi conţinutul fişierului text htaccess.example.txt din arhiva modificării pentru a înlocui conţinutul fişierul ".htaccess" deja existent pe serverul dvs. sau pentru a crea acel fişier. Cel mai frecvent avertisment este :

Code:
Redirect enabled, but URL disabled. This is fine for redirecting stock MyBB URLs (showthread.php?tid=x) to MyBB search engine friendly URLs (thread-x.html) or vice versa. If you want to redirect stock MyBB URLs to Google SEO URLs or vice versa, please enable URL as well.

care vă spune că e bine să activaţi şi modulul "Google SEO URL" pentru ca dvs să beneficiaţi de toate facilităţile acestuia. Astfel, doar unele tipuri de redirectări vor funcţiona (ele sunt menţionate în cadrul mesajului avertismentului). Din aceste considerente se recomandă activarea modulului împreună cu ultimul (modulul URL - ce urmează să îl discutăm).
În mod asemănător cu celelalte module deja discutate, vă invit să lăsaţi setările aşa cum sunt, mai ales dacă serverul web este Apache.

Pasul 7 - Modulul "Google SEO Sitemap"
Acţiunea modulului : aşa cum şi titlul modulului sugerează principalul scop este acela de a genera un sitemap pentru forum. Printre beneficiile esenţiale ale unui sitemap se numără faptul că motoarele de căutare pot indexa mai uşor o serie de pagini ale respectivului forum / sait.
Activarea sa : pentru a activa modulul va trebui să vă asiguraţi că valoarea setării "Enable Google SEO Sitemap" este pe "Yes".
După activarea modulului ar trebui să verificaţi statusul acestuia de pe pagina "Plugins", aşa cum am făcut de exemplu la primul modul (pasul 4). Dacă un avertisment de acest gen apare :

Code:
1
2
3
4
5
6
# Google SEO workaround for search.php highlights:
# Make this rule the first rewrite rule in your .htaccess!
RewriteRule ^([^&]*)&(.*)$ http://{DOMENIU}.{EXTENSIE}/{CALE}/$1?$2 [L,QSA,R=301]

# Google SEO Sitemap:
RewriteRule ^sitemap\-([^./]+)\.xml$ misc.php?google_seo_sitemap=$1 [L,QSA,NC]

unde {DOMENIU},{EXTENSIE} şi {CALE} nu sunt decât nişte variabile ce pot lua diverse valori sau chiar pot lipsi. Ce veţi avea dvs. de făcut pentru a scăpa de acestă problemă? Păi ca şi la celelalte va trebui să adăugaţi codul specificat în mesajul de mai sus în fişierul .htaccess din directorul root de pe serverul dvs. Dacă aţi utilizat deja conţinutul exemplului de fişier ".htaccess" din arhiva modificării de care vorbim, atunci va trebui să modificaţi liniile care se asemănă cu bucate de mai sus de cod şi să faceţi în aşa fel încât, la final, ele să coincidă. Mai mult decât atât, dacă nu aţi urmărit exemplul sugerat de autorul modificării atunci trebuie să ştiţi că această bucată de cod trebuie inserată între tag-urile "<IfModule mod_rewrite.c>" şi "</IfModule>", de preferinţă undeva după linia "RewriteEngine on". Totodată, în cazul în care variabila {CALE} este nulă atunci va trebui să vă asiguraţi că imediat după linia "RewriteEngine on" există linia :

Code:
RewriteBase /

În celălalt caz, dacă nu e nulă valoarea trebuie să fie :

Code:
RewriteBase /{CALE}/

Dar haideţi acum să vorbim despre setările cu care vine modulul. Acestea sunt în număr de 9 şi permit următoarele : selectarea secţiunilor şi a paginilor care se doresc a fi adăugate în sitemap cât şi modificarea URL-ului unde se poate vedea în acţiune acest modul. Este bine să adăugaţi în sitemap toate paginile unde există informaţie prin care un utilizator poate accesa forumul dvs. Ce vreau să spun e că nu e bine să fie incluse în sitemap evenimente, utilizatorii sau informaţii din calendar (ar fi bine ca acele setări să fie pe "No").

Pasul 8 - Modulul "Google SEO URL"
Acţiunea modulului : rolul acestuia este cel de a înlocui adresele URL implicite ale platformei URL, cu adrese URL ce conţin pe lângă numere şi text, text care nu reprezintă altceva decât un rezumat al acelei pagini către care se face redirecţionarea, în vederea îmbunătăţirii rezultatelor la căutarea unor cuvinte cheie prin intermediul unor motoare de căutare gen Google.
Activarea sa : pentru a activa modulul va trebui să vă asiguraţi că valoarea setării "Enable Google SEO URL" este pe "Yes".
Acesta este modulul cel mai important din toate cele 5. După activare, dacă revenim pe pagina "Plugins" vom observa că vor apărea mai multe avertismente, în cazul în care nu am utilizat la paşii anteriori exemplul de conţinut ".htaccess" pus la dispoziţie de cel care a dezvoltat aplicaţia. Iată care sunt unele avertismentele care pot apărea :
1. Lipsa unor declaraţii din cadrul fişierul .htaccess

Code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
Add to .htaccess:

# Google SEO URL Forums:
RewriteRule ^Forum\-([^./]+)$ forumdisplay.php?google_seo_forum=$1 [L,QSA,NC]

# Google SEO URL Threads:
RewriteRule ^Thread\-([^./]+)$ showthread.php?google_seo_thread=$1 [L,QSA,NC]

# Google SEO URL Announcements:
RewriteRule ^Announcement\-([^./]+)$ announcements.php?google_seo_announcement=$1 [L,QSA,NC]

# Google SEO URL Users:
RewriteRule ^User\-([^./]+)$ member.php?action=profile&google_seo_user=$1 [L,QSA,NC]

# Google SEO URL Calendars:
RewriteRule ^Calendar\-([^./]+)$ calendar.php?google_seo_calendar=$1 [L,QSA,NC]

# Google SEO URL Events:
RewriteRule ^Event\-([^./]+)$ calendar.php?action=event&google_seo_event=$1 [L,QSA,NC]

Poate fi soluţionată prin adăugarea secţiunii de cod de mai sus, în cadrul fişierului .htaccess, în poziţia ilustrată şi de fişierul de tip exemplu din arhivă (example.htaccess.txt).
2. Modificarea unor fişiere ale core-ului MyBB

Code:
URL is passive. Apply changes to core files to activate.

Specifică în clar faptul că pluginul necesită realizarea unor modificări în fişierele ale core-ului platformei prin care să se poată realiza translatarea şi interpretarea noilor URL-uri. Nu aveţi de ce să vă faceţi griji, pentru că nu e nevoie să faceţi manual aceste modificări, ci se pot realiza prin apăsarea pe legătura "Apply" (din textul "Click to Apply changes to core files.") ce se regăseşte pe aceeaşi pagină.
3. Modulul "Google SEO Redirect"

Code:
Redirect is enabled and URL is passive. Redirecting SEO URLs back to MyBB's default URLs.

Rezolvarea acesteia vine odată cu cea de la problema 2 (de mai sus). Ar mai trebui precizat faptul că acest avertismentul nu ar apărea decât în momentul în care modulul "Google SEO Redirect" nu ar fi activat şi celelalte probleme (descrise mai sus) nu ar fi soluţionate.
Cam acestea ar fi principalele avertismente ce pot apărea. În cele ce urmează vom încerca să discutăm despre setările acestui modul, mult mai multe decât ale celorlalte. Una dintre cele mai importante este "Evaluation Mode" care specifică modul în care se realizează recepţionarea şi translatarea unuei adrese de tip URL. În mod implicit, modificarea, pentru fiecare cerere de translatare, efectuează o interogare a bazei de date. Bine e impropriu spus acest lucru având în vedere faptul că se utilizează şi sistemul de caching pentru unele pagini. De ce e nevoie de această interogare a bazei de date? Răspunsul este foarte simplu. La afişarea unei pagini este necesară înlocuirea adreselor URL standard cu noile adrese ce necesită, pentru a fi generate, de anumite informaţii despre acea pagină. De exemplu, pentru a genera un URL de tip subiect va trebui ca sistemul să realizeze o interogare a bazei de date pentru a vedea care este titlul acelui subiect, în vederea includerii lui în corpul adresei. Există şi facilitatea "Lazy Mode" care reduce numărul de interogări ale bazei de date dar are o altă deficienţă, aceea că duce la creşterea timpului de procesare a paginii generate prin limbajul PHP. Autorul acestei modificări a constatat faptul că prima metodă (cea implicită) e mai rapidă decât cea dea doua şi de aceea a făcut şi alegerea acesteia ca implicită. Eu totuşi am vrut să subliniez faptul că dacă răspunsul de la baza de date vine mai greu este mai bună o alegere a celei dea doua metode. De exemplu webfactor.ro are baza de date pe un server diferit decât cel al găzduirii web, de aceea se poate ca prima metodă să fie mai puţin fiabilă în comparaţie cu a doua. Chiar ar fi bine să testăm acest lucru!
Restul setărilor vă oferă posibilitatea de a configura aşa cum doriţi modulul. Există 6-7 setări prin care puteţi modifica schema unui URL. Nu uitaţi ca după modificarea unei scheme să faceţi şi modificările aferente în fişierul ".htaccess". Nu aveţi de ce să vă faceţi griji dacă nu ştiţi cu ce să modificaţi şi ce pentru că pe pagina "Plugins" veţi primi de fiecare date warning-uri. Trebuie să ştiţi să le trataţi.

Pasul 9 - Considerente finale
Cam acesta ar fi tot ceea ce am dorit să spun despre modificarea "Google SEO". Este într-adevăr pluginul cel mai bun la ora actuală atât pentru raportul performanţă / facilităţi oferite cât şi în ceea ce priveşte bugurile pe care le are, pentru optimizarea SEO a forumului dvs.

Acest tutorial nu poate fi postat şi pe alte saituri fără acordul în prealabil al autorului. Dacă consideraţi că acest tutorial v-a ajutat atunci puteţi să-mi acordaţi şi un punct de reputaţie ca şi recompensă şi de ce nu să ne spuneţi ce alte tutoriale aţi mai dori (despre ce să scriem). Vă mulţumesc!
Copyright © MyBB România 2010-2014. Toate drepturile rezervate.
Users : collective term for those who use computers. Users are divided into three types : novice, intermediate and expert.
Novice users : people who are afraid that simply pressing a key might break their computer.
Intermediate users : people who don`t know how to fix their computer after they`ve just pressed a key that broke it.
Expert users : people who break other people`s computers.
Reply
#2
Tutorialul este pentru versiunea 1.6.3. Ma gandesc ca se respecta pasii pentru instalarea pe versiunea 1.6.11, care este ultima stabila.
P.S. Felicitari pentru acest tutorial.
Reply
#3
Un tutorial video poate fi vazut aici!
http://mybb.ro/t-cum-instalam-si-configu...ginul.html
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)