Sănătate

Tusea uscată la adulți și copii – cauzele și tratamentul tusei uscate

O tuse uscată la adulți, precum și la copii, este adesea primul simptom al unei infecții virale. O tuse uscată este deseori denumită și tuse agonizantă. Este deosebit de supărătoare noaptea, provoacă o zgârietură în gât și împiedică somnul. Ce boli la copii și adulți sunt cel mai adesea însoțite de tuse uscată și cum se tratează aceasta? Când este nevoie ca tusea uscată să fie consultată de un medic? Este o tuse uscată la copii un motiv de îngrijorare?

O tuse uscată este un simptom tipic enervant și obositor al unei infecții. Ea se caracterizează prin crize de tuse uscată și zgârieturi neplăcute în gât. Vezi cum se tratează tusea uscată și ce te va ajuta să scapi de această afecțiune.

Tusea uscată – simptome

Simptomele tusei uscate sunt ușor de recunoscut. Spre deosebire de tusea umedă, tusea uscată se caracterizează prin absența sau foarte puțină secreție.

Ea este adesea însoțită de uscăciune și zgârieturi în gât – o senzație de iritare a mucoasei, ca și cum o pană ar sta în permanență acolo sunt simptome tipice ale tusei uscate.

Tusea uscată este obositoare, fie la un copil, fie la un adult, mai ales noaptea, când somnul este perturbat de crize bruște de tuse, provocând tuse constantă.

Tusea uscată – cauze

Tusea seacă debutează de obicei cu o infecție respiratorie virală, adică o răceală comună. Poate fi, de asemenea, un simptom al gripei. Cu toate acestea, nu puteți fi întotdeauna sigur că tusea uscată este doar un simptom al unei infecții.

Adesea tușim atunci când un corp străin se blochează în esofagul nostru. O tuse uscată poate fi, de asemenea, un simptom al bolii de reflux esofagian și este cauzată de iritarea căilor respiratorii cu conținut gastric acid.

Cauzele legate de căile respiratorii ale tusei uscate includ:

inflamația cronică a căilor respiratorii
infecție virală
astm bronșic
iritarea provocată de fumul de țigară
tuse convulsivă
O tuse uscată, mai ales una obositoare și care durează mult mai mult decât cea a unei răceli obișnuite, ar trebui să ne sperie. Ea poate fi cauzată de alte afecțiuni care nu au neapărat legătură cu sistemul respirator.

Cauzele care nu au legătură cu sistemul respirator sunt:

 • alergia la părul de animale
 • reacția la poluanții din aerul condiționat
 • boli de inimă
 • insuficiență circulatorie
 • reflux
 • hipertensiune pulmonară
 • cancer pulmonar
 • neoplasm bronșic
 • tuse uscată după o infecție
 • Tusea este o rămășiță obișnuită a gripei care ne chinuie până la câteva, sau în cazul tusei convulsive, câteva săptămâni. Dacă nu este un semn al unei complicații postgripale – cum ar fi bronșita -, atunci nu este ceva care să ne alarmeze.

Cauza sa imediată este adesea fumul sau o schimbare de temperatură sau umiditate. O astfel de reacție este cauzată de afectarea postinfecție a membranei mucoase a tractului respirator.

În timpul infecției, epiteliul ciliar – prima noastră linie de apărare împotriva microorganismelor și a contaminanților din aer – este deteriorat și exfoliat. Membrana mucoasă deteriorată este ușor de iritat, ceea ce declanșează reflexul tusei.

Când se întâmplă acest lucru, tusea uscată poate fi chinuitoare până când epiteliul se regenerează, ceea ce poate dura câteva săptămâni.

Tusea uscată – antitusive

Tusea uscată cu care începe o răceală sau o gripă se transformă într-o tuse umedă pe măsură ce infecția avansează. Dar, înainte ca acest lucru să se întâmple, tusea uscată merită ameliorată, mai ales noaptea, pentru a nu perturba somnul.

Pentru a face acest lucru, se pot folosi antitusivele care inhibă reflexul tusei. Printre acestea se numără siropurile cu ingrediente precum codeina și dextrometorfanul. Atacurile de tuse uscată devin, de asemenea, mai puțin supărătoare cu ajutorul antihistaminicelor. Cu toate acestea, acestea pot fi utilizate doar:

 • după ce a fost găsită cauza tusei uscate. Tusea poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave, în cursul căreia este contraindicată utilizarea medicamentelor inhibitoare
 • atunci când tusea este foarte persistentă și obositoare, făcând imposibil de dormit, de exemplu. În această situație, se poate folosi peste noapte. Nu uitați – germenii patogeni sunt eliminați din organism în timpul tusei, deci nu este recomandabil să suprimați tusea cu orice preț
 • pentru o perioadă scurtă de timp (codeina poate provoca dependență dacă este utilizată pentru o perioadă lungă de timp)
 • la adulți și adolescenți (nu se utilizează la copii cu vârsta sub 12 ani).
 • De asemenea, merită amintit faptul că există situații în care suprimarea tusei este foarte recomandabilă, de exemplu, după intervenții neurochirurgicale și oftalmologice, deoarece agitația generală și creșterea presiunii toracice care însoțesc tusea pot provoca o creștere a presiunii intracraniene și oculare.

Tuse uscată – medicație expectorantă

O tuse uscată necesită, de asemenea, medicație pentru a o face umedă. Acest lucru face ca în tractul respirator să se producă secreții, care sunt eliminate, împreună cu microorganismele.

Eficient în această situație este siropul de ceapă, care are un efect antibacterian și stimulează și mai mult producerea și eliminarea secrețiilor. Acesta este un bun remediu pentru tusea în sarcină – cel mai sigur tratament pentru viitoarea mamă este cel natural.

Dacă tusea uscată este cauzată de o iritație postinfecțioasă a epiteliului, atunci trebuie stimulată regenerarea epiteliului, ceea ce poate dura câteva săptămâni. În acest timp, este bine să mențineți mucoasa bine hidratată și să susțineți funcția acesteia. Consumul unei infuzii de semințe de in este un ajutor neprețuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *